Profily a rozhovory

Bogle: Největší dancehall tanečník všech dob

Mr. Bogle, Father Bogle nebo Mr. Wacky. To jsou přezdívky asi nejdůležitější osobnosti taneční dancehall scény. Kdo tento tanečník byl?

Říkalo se mu taneční mistr, protože uměl vytvářet nové taneční kroky bez velkého úsilí. Beenie Man, známá jamajská hudební hvězda, jej označil za největšího tanečníka všech dob. Naživo jej tancovat už nikdy neuvidíte, pojďte se tedy alespoň virtuálně seznámit s tanečníkem jménem Bogle.

Odkaz na národního hrdinu Jamajky

Bogle, vlastním jménem Gerald Levy se narodil 22. srpna 1964 v Kingstonu, hlavním městě Jamajky. Jako dítě vystupoval v 70. letech v televizní show Louise Bennetta Ring Ding a v 80. letech tančil v sobotním večerním televizním programu Where It’s At, oba na Jamaican Broadcasting Corporation. Přezdívka Bogle není náhodná, jde o odkaz na národního hrdinu Jamajky, za kterého se považuje Paul Bogle. Ten byl v roce 1865 vůdcem demonstrantů v Morant Bay, kteří pochodovali za spravedlivé zacházení pro všechny lidi na Jamajce.

Zemřel v noci 20. ledna 2005. Dva muži projíždějící na motorkách začali střílet na jeho Ford F-150, když seděl spolu s dalšími spolucestujícími v autě na čerpací stanici v Kingstonu. Byl převezen do nemocnice, ale ještě tu noc byl prohlášen za mrtvého. Přestože Beenie Man okamžitě vypsal odměnu 1 milión dolarů za dopadení vrahů (po týdnu nabídku zvýšil dokonce na 2 milióny dolarů), o tom, kdo Mr. Bogla zavraždil, se dodnes pouze spekuluje. Sám Anthony Moses Davis (tak zní pravé jméno Beenie Mana) několikrát odvracet obvinění, že je s Boglovou smrtí nějakým způsobem spojen. Začal totiž spolupracovat s Johnem Hypem, hlavním rivalem Bogla, jehož dům byl jen několik hodin po Boglově smrti vypálen.

Boglova smrt zasáhla celou Jamajku. V den pohřbu se na mnoha místech tancovalo na jeho počest, konaly se bohoslužby, hudební umělci mu vzdávali čest prostřednictvím speciálních koncertů, do Kingstonu se sjeli novináři z Japonska, USA, Kanady, Anglie nebo Karibiku.

Bogle vymyslel nejvíce tanečních kroků

A proč je Bogle vlastně tak známý nejen na Jamajce? Je totiž autorem mnoha tanečních kroků. Ve skutečnosti jich žádný jiný tanečník nevymyslel více. Mezi jeho nejznámější taneční kroky patří Bogle Dance (první crossoverový taneční pohyb), Willie Bounce (tento krok pojmenoval po svém příteli a členovi Black Roses Crew Willie Haggartovi), Wacky Dip, Sesame Street nebo třeba Log On.

Dancehall kroky od Mr. Bogla

  • Bogle Dance
  • Willie Bounce
  • Wacky Dip
  • Urkle Dance
  • Sesame Street
  • Jerry Springler
  • LOY
  • Zip It Up
  • Hotti Hotti Bogle
  • World Dance
  • Pop Yuh Collar
  • Pelper
  • Wave
  • Log On
  • Row di Boat
  • Out and Bad
  • Sweeper
  • Stuckie
  • Back to Basics
  • Jiggy
  • atd.

Co o Boglovi říkají ostatní

Bez Bogleho nemůžete tancovat Dancehall. Bogle byl ten, kdo vložil tanec do hudby. Je to ten, který přiměl ostatní lidi, aby chtěli tančit.
Kevin Blair (Voicemail)
I když už není mezi námi, stále je velmi uznáván jako ikona dancehall kultury. Pokud jde o styl, tanec posunul na úplně jinou úroveň.
Donna Hope, ředitelka Institutu karibských studií (University of the West Indies)
Není to jen taneční ikona, ale jako jednotlivec je velkým přínosem pro dancehall a dancehallovou kulturu.
Ding Dong
Měl velký vliv na módu, slangy a tanec. Tanec všech mladých lidí, všichni k němu vzhlíželi.
Elephant Man

Odkaz na Bogla uslyšíte často i dnes

Pokud patříte mezi pravidelné posluchače dancehallové hudby, určitě víte, že jméno Bogle se v nejrůznějších písničkách zmiňuje poměrně často i dnes. Mezi umělce, kteří tohoto tanečníka v textech svých songů zmiňují, patří např. DJ Bounty Killer, trio Voice Mail, Elephant Man a samozřejmě Beenie Man.

Barbadosko-americká zpěvačka a herečka Rihanna odkazuje na Bogla v singlu Rude Boy. Ona i její tanečníci ve videoklipu předvádějí nejen Bogle Dance, ale i další dancehallové kroky. Sama v jednom rozhovoru řekla, že ve videoklipu schválně použili hodně barev, ale i kostýmy odkazující právě na Jamajku.

Tancujte Dancehall v Olomouci i v Praze

Především mezi něžnějším pohlavím v posledních letech velmi oblíbený taneční styl Dancehall vyučujeme na pravidelných tanečních kurzech v Olomouci a nově i na tanečních lekcích v Praze. Naučíte se na nich nejen taneční kroky, které vymyslel Bogle aka Mr. Wacky, ale samozřejmě také mnoho dalších.

Recent Posts

World Of Dance: Největší světová taneční značka je už i v ČR

World Of Dance - přední světová značka tanečních soutěží a televizních reality show už oficiálně působí i v Česku. Pojďme…

20/12/2023

Netflix v roce 2023: Taneční filmy, seriály a dokumenty

Taneční filmy, seriály a dokumenty, které jsou dostupné na streamovací službě Netflix v roce 2023. Tady je aktuální seznam 45…

22/11/2023

50 let Hip Hopu: Cesta plná příběhů, které změnily taneční svět

Hip Hop slaví 50. výročí svého vzniku. Nejen pro tanečníky je to významný milník. Co nám uplynulých 50 let Hip…

12/08/2023

Děti a pohyb v roce 2023: Taneční kroužek je nejlepší volba

Jak jsou na tom v roce 2023 děti a pohyb? A proč je taneční kroužek velmi často ideální volba, jak…

01/08/2023

Summer hity 2023: Devadesátky jsou zpět a určitě vás roztancují

Letní hudební hity roku 2023 se vrací do 90. let a to nás moc baví. Pojďte si zatancovat na ty…

20/07/2023

Pohybem ke zdraví: Zdravotní benefity tance, které byste nečekali

Tanec je zábava a radost. Kromě toho ale tancování poskytuje zdravotní benefity, o kterých možná nemáte tušení. Proč se vyplatí…

10/07/2023

Přihláška do kroužku

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-kids/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

Přihláška do kurzu

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-styles/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

COVID-19

[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#uvodni-slovo"]Úvodní slovo[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#opatreni"]Aktuální opatření[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#aktualni-informace"]Aktuální informace[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#odkazy"]Odkazy[/fruitful_btn]