Tipy pro tanečníky

Taneční deník: Proč by si jej měl psát každý tanečník

Taneční deník si vede každý úspěšný tanečník. Proč jej nezapomenout vzít na žádnou lekci tance a jaké poznámky si do něj psát?

Když jste byli menší, možná jste si psali deník. Teď byste si ale měli psát taneční deník. Proč je to jedna z nejdůležitějších věcí pro každého tanečníka, která se hodí v podstatě na jakýchkoliv druh tance? Kdy, jak a co si do něj psát?

Co je to taneční deník?

Na úvod bychom si měli prozradit, co vlastně taneční deník je. Nemusí jít totiž vždy o poznámkový blok, tužku a papír už v mnoha případech nahradily mobilní aplikace. Je úplně jedno, jakým způsobem si taneční deník vedete, důležitá je jeho přehlednost a pravidelnost zapisování.

Pravdou totiž je, že každý úspěšný tanečník si po tanečních lekcích a workshopech dělá poznámky. Řada z nich opravdu používá nejrůznější mobilní aplikace na psaní poznámek a úkolů, příp. myšlenkových map, stejně dlouhá řada je ale ze staré školy a nestydí se za to. Papírový poznámkový blok je totiž přehlednější, můžete si do něj malovat, může se vám do něj podepsat lektor, a poznámky psané na papír si jednodušeji zapamatujete.

Ať už zvolíte kteroukoliv metodu, taneční deník byste si vést měli. A dnes vám dáme několik důvodů, proč je to dobrý nápad.

4 důvody, proč si vést taneční deník

Důvodů, proč si zaznamenávat svůj taneční progres na papír / do mobilu, je několik. My jsme pro vás ale vybrali ty čtyři nejdůležitější.

1) Lépe zpracujete nové informace

Zapisování věcí vás přiměje zpracovat vše, co vám řekl váš taneční lektor. Důležité je všechny informace napsat vlastními slovy, díky čemuž je začnete chápat na hlubší úrovni. Můžete se více rozepsat, abyste našli alternativní způsoby toho, co jste probírali se svým tanečním lektorem.

Pozor, abyste při psaní poznámek nepřešli do režimu „autopilota“ (častěji se to může stát, pokud si zapisujete na mobilu nebo notebooku). Pokud si budete „slepě“ zapisovat to, co slyšíte, může se snadno stát, že až se k těmto informacím vrátíte, nebudete jim rozumět.

2) Lépe si vše zapamatujete

Věřte tomu nebo ne, ale když přiložíte tužku na papír a budete si věci zapisovat, nejen že si je lépe zapamatujete, ale také si všechny informace později vybavíte mnohem rychleji. Je to něco jako „zvýšení paměti“, a to jen díky tomu, že jste si věci zapsali.

Takže až budete se svým lektorem diskutovat třeba o tom, jaké existují varianty Kick Stepu – jednoho z nejtradičnějších tanečních kroků v Hip Hopu, zapište si co nejvíce detailů. Až tyto varianty budete za týden trénovat doma, bude se vám taneční deník více než hodit.

Pokud se totiž v tancování učíte něco nového, chvíli to trvá, než se vytvoří tzv. svalová paměť. Často se to nestane hned na prvním tréninku, proto je potřeba ji nahradit něčím jiným. A poznámky na papíře nebo v mobilu jsou ideální způsob.

3) Budete se více soustředit

Sáhněte si do svědomí a odpovězte na jednoduchou otázku: Co uděláte jako první věc, když skončí lekce jakéhokoliv tanečního kurzu nebo jakýkoliv taneční workshop? Náš tip je: Běžíte k mobilu a kontrolujete, co je nového. Kdo vám napsal na Messengeru nebo WhatsAppu, kdo vložil novou fotku na Instagram, …

Je to asi ta nejhorší věc, kterou můžete po taneční lekci udělat. Tahle „malá rozptýlení“ totiž způsobí, že ztratíte koncentraci z tréninku a mnoho z věcí, které jste se během něj dozvěděli, jednoduše zapomenete.

Pokud jako první sáhnete po svém tanečním deníku a všechny nové informace si zapíšete, bude pro vás mít taneční lekce dvojnásobný přínos. Nevěříte? Párkrát to vyzkoušejte a uvidíte …

4) Budete se mít kam vrátit

Taky máte někdy pocit, že váš mozek po úžasné taneční lekci, když jste se toho tolik naučili, nejspíše exploduje? Tolik nových informací, nové taneční kroky, nová technika, … Je to stejné jako když to vzduchu vyhodíte 10 míčků a snažíte se je všechny chytit. Nepovede se vám to. Váš mozek pracuje rychlostí 100 km / hod. a potřebuje zpomalit.

Díky tomu, že si vše hned zapíšete, nejen že si myšlenky uspořádáte, pomůže to vašemu mozku relaxovat, ale hlavně … máte se kam vrátit. Z deseti míčků totiž chytnete tak maximálně čtyři, vše ostatní jsou jen informace, které hned zapomenete. Informace, které nedokážete využít. Informace, které vás mohly ve vašem tanečním progresu posunout dál, ale nestane se to.

Taneční deník není odpovědí na vše, ale váš taneční růst výrazně zrychlí.

Co si zapisovat

Když už jsme si objasnili, k čemu je taneční deník vlastně dobrý, přichází otázka číslo dvě. Co si do něj psát? My informace rozdělujeme do tří skupin …

1) Informace o tanečních lekcích

Po každé taneční lekci je dobré si napsat do tanečního deníku tyto věci:

  • Co nového jste se na taneční lekci naučili?
  • Co vám na taneční lekci šlo a co naopak nešlo?
  • Co vás na taneční lekci bavilo a proč?
  • Co byste měli trénovat doma?

K těmto poznámkám je potom v průběhu času dobré se vracet a odškrtávat věci, které nově už umíte zatancovat. Analýza toho, co vás bavilo a co ne, vám v budoucnu pomůže určit, čemu věnovat větší pozornost a třeba i k tomu, který taneční styl podrobněji studovat.

2) Informace o tanečních stylech

Do této kategorie, která má v každém tanečním deníku své podstatné místo, řadíme veškerou knowledge, která je velmi důležitá. Sami v 331 Dance Studiu Olomouc tanečníky učíme, že by vždy měli znát zákulisí tance, kterému se věnují. Mezi to patří např.:

  • Kterému tanečnímu stylu se právě teď věnujete?
  • Jaká je historie tohoto tanečního stylu?
  • Kdo jsou jeho průkopníci a nejdůležitější tanečníci?
  • Jaké jsou techniky tohoto tanečního stylu?
  • Proč se tancuje právě takto?
  • Jaké jsou kroky tohoto tanečního stylu?

Nikdy neberte knowledge jako nudnou teorii. Všechny tyto informace vám totiž pomohou lépe pochopit konkrétní taneční styl, jeho kulturu a způsob vyjadřování tanečníků. Díky tomu, že tyto informace dokážete aplikovat do pohybu, se z vás stanou lepší tanečníci.

3) Vlastní taneční růst

Každý taneční deník má i svou osobní (soukromou) část. Ta je možná ze všech nejdůležitější, tedy za předpokladu, že s ní budete umět dobře naložit. Díky ní totiž budete budovat svou vlastní originální verzi tanečníka nebo tanečnice. Pravidelně si proto zapisujte:

  • Na čem zrovna pracujete
  • Co budete v nejbližších dnech trénovat
  • Kdo nebo co vás zrovna v tancování inspiruje
  • Jaký byl můj poslední taneční úspěch (i ten nejmenší)
  • Jaké máte pocity, když tancujete zrovna takhle
  • Jaké máte nápady na choreografie, taneční kroky, kombinace, nálady
  • Co byste v budoucnu chtěli tancem vyjádřit
  • atd.

Kdy bude taneční deník fungovat

Už víme, že taneční deník je prostě dobrá a přínosná věc. Jenže pravdou je, že nefunguje vždy. Aby pro vás mělo vedení deníku přínos, musíte dodržet následující:

1) Pište do něj co nejvíc. Pište vše, co si z každé taneční lekce zapamatujete.
2) Pište do něj pravdu. Nebojte si přiznat, že vám něco nešlo nebo že vás něco nebaví.
3) Pište do něj pravidelně. Pokud nějakou lekci vynecháte, ztratí zápisy návaznost.
4) Vracejte se k zápiskům při domácím tréninku i před lekcí v taneční škole.
5) Ozdobte si ho. Přidejte fotky z tanečních lekcí, vstupenky z tanečních akcí, poproste lektory o podpis.

Vzhůru do papírnictví nebo obchodu s aplikacemi

Ať zvolíte jakoukoliv metodu psaní tanečního deníku (tedy aplikaci nebo klasický poznámkový blok), začněte si jej psát co nejdříve. Ideálně hned po první taneční lekci. A protože nová taneční sezóna startuje zanedlouho, je právě teď ten správný čas vyrazit na nákupy. V obchodě s aplikacemi si vyberte tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. V papírnictví si zase vyberte blok, který se vám bude designově nejvíce líbit.

To, že budete mít svůj vlastní taneční deník, oceníme i na tanečních kurzech v 331 Dance Studiu Olomouc. Zapsat se do nich můžete právě teď, protože zápis pro nové tanečníky právě probíhá.

Recent Posts

World Of Dance: Největší světová taneční značka je už i v ČR

World Of Dance - přední světová značka tanečních soutěží a televizních reality show už oficiálně působí i v Česku. Pojďme…

20/12/2023

Netflix v roce 2023: Taneční filmy, seriály a dokumenty

Taneční filmy, seriály a dokumenty, které jsou dostupné na streamovací službě Netflix v roce 2023. Tady je aktuální seznam 45…

22/11/2023

50 let Hip Hopu: Cesta plná příběhů, které změnily taneční svět

Hip Hop slaví 50. výročí svého vzniku. Nejen pro tanečníky je to významný milník. Co nám uplynulých 50 let Hip…

12/08/2023

Děti a pohyb v roce 2023: Taneční kroužek je nejlepší volba

Jak jsou na tom v roce 2023 děti a pohyb? A proč je taneční kroužek velmi často ideální volba, jak…

01/08/2023

Summer hity 2023: Devadesátky jsou zpět a určitě vás roztancují

Letní hudební hity roku 2023 se vrací do 90. let a to nás moc baví. Pojďte si zatancovat na ty…

20/07/2023

Pohybem ke zdraví: Zdravotní benefity tance, které byste nečekali

Tanec je zábava a radost. Kromě toho ale tancování poskytuje zdravotní benefity, o kterých možná nemáte tušení. Proč se vyplatí…

10/07/2023

Přihláška do kroužku

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-kids/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

Přihláška do kurzu

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-styles/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

COVID-19

[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#uvodni-slovo"]Úvodní slovo[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#opatreni"]Aktuální opatření[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#aktualni-informace"]Aktuální informace[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#odkazy"]Odkazy[/fruitful_btn]