Tipy pro tanečníky

Jak se naučit tancovat? Představujeme techniky, jak trénovat tanec

Známe techniky, které vaše tancování posunou na vyšší level. Zjistěte, jak se naučit tancovat, jak zítra tančit lépe než dnes.

Jak se naučit tancovat?

Jak se naučit tancovat? Jak se v tanci co nejlépe a co nejrychleji zlepšit? Tyto otázky si někdy položil každý z tanečníků, ať už současných nebo budoucích. Existuje několik konceptů, jak na svých tanečních dovednostech pracovat, my vám dnes představíme tři dle našeho názoru velmi účinné techniky.

Na úvod je dobré poznamenat, že následující rady můžete praktikovat, ať se věnujete jakémukoliv tanečnímu stylu. Každý tanec má samozřejmě svá specifika a jednotlivé tipy budete možná muset mírně poupravit tak, aby danému stylu tance odpovídaly. Schéma je ale vždy velmi podobné. Ve skutečnosti je jedno, jestli naše rady použijete na zlepšení se v pouličním tanci (Street Dance), současném tanci (Contemporary Dance) nebo v nějakém jiném tanečním odvětví.

Choreografie vás tancovat nenaučí

Dle odhadů se 80 – 90 % všech tanečníků a tanečnic věnuje pouze nebo velké většiny choreografiím. Taneční choreografie je variace nebo vazba na předem danou hudbu, kterou vám někdo (choreograf) vymyslí a vy se ji naučíte. Pak ji prezentujete buď sami nebo ve skupině na tanečních soutěžích, vystoupeních, atd.

Znamená to, že pouhých 10 – 20% procent tanečníků a tanečnic trénuje vlastní a originální taneční projev. Jinými slovy, pouhých 10 – 20% procent tanečníků a tanečnic se umí samostatně tanečně projevit. Přitom především právě toto je vlastnost, která je při hodnocení kvalit tanečníka asi nejdůležitější.

Výhody tanečních choreografií

Rozhodně tímto článkem nechceme nijak znehodnocovat taneční choreografie. Především skupinové choreografie jsou často opravdu velmi krásné a je neopakovatelný zážitek v nich tancovat.

Díky společným choreografiím budujete kolektiv, trávíte čas s přáteli a často spolu vytváříte něco umělecky opravdu hodnotného. Nás v 331 Dance Studiu Olomouc taneční choreografie moc baví, každoročně jich pro jednotlivé taneční skupiny připravíme více než deset.

Nevýhody tanečních choreografií

Je ale potřeba si na rovinu přiznat, že choreografie nejsou odpovědí na otázku, jak se naučit tancovat. Budete díky nim umět jednotlivé pohyby, jak jdou za sebou v nějaké předpřipravené kombinaci, jak je správně zatancovat do nějaké konkrétní písničky. Nenaučí vás ale to, jak se hýbat, pokud vám někdo pustí nějaký jiný song. Nebudete se umět prezentovat, aniž byste museli použít pohyby, které vám někdo jiný vymyslel.

Proto se na našich tanečních kurzech kromě nácviku choreografií věnujeme výuce jednotlivých tanečních technik. Učíme tanečníky, jak samostatně přemýšlet, reagovat na hudbu, improvizovat. Protože choreografii si zatancují na několika soutěžích během roku, ale pokud se naučí samostatně tancovat, mohou tuto dovednost uplatnit kdykoliv po zbytek života.

Trénink, trénink a zase trénink

Pokud čtete tento článek a sami přemýšlíte, jak se naučit tančit nebo jak se v tanci zlepšit, udělali jste první krok. První z mnoha. Tancování je totiž dovednost, kterou zlepšíte pouze neustálým opakováním. Proto trénink, trénink a zase trénink.

Ale pozor, nemyslíme tím trénink jenom ve své taneční škole. Taneční kroužky v 331 Dance Studiu Olomouc probíhají jednou týdně, neznamená to ale to, že by naši tanečníci jenom jednou týdně tancovali. Tak jako se doma učíte věci, které jste probírali ve škole, stejně tak v tancování je potřeba zkoušet věci, o kterých jste se dozvěděli na tréninku.

Možná namítnete, že někteří mají na tanec větší talent, že nepotřebují tolik trénovat a všechno jim jde tak nějak samo. Talent je dobrá věc, ale taky velmi zrádná. Často totiž jejich majitele nechá ukolébat. Je třeba jej totiž neustále rozvíjet.

Pojďme si tedy představit tři velmi účinné techniky, kterými můžete poměrně rychle zlepšit své taneční dovednosti v jakémkoliv tanečním stylu. Jak konkrétně se tedy naučit tancovat?

3 techniky, jak se naučit tancovat

Tři následující techniky se nám mnohokrát osvědčily jako nejúčinnější způsob, jak se naučit tancovat a jak se v konkrétním tanci zlepšit. Jsou to techniky, které často tvoří obsah našich tanečních lekcí. Je ale ale důležité, aby je tanečníci zařadili do svého tanečního programu i nad rámec běžných tréninků v tanečním studiu. To proto, že nejlepšího účinku dosáhnete a v tancování se nejvíce zlepšíte, pokud tyto techniky budete trénovat opakovaně.

Jaké jsou tedy 3 nejlepší techniky, jak se naučit tancovat?

  • Technika č. 1: Opakování
  • Technika č. 2: Battle / jam / cypher
  • Technika č. 3: Neznámá hudba

Technika č. 1: Opakování

První technika není asi žádné překvapení. Neustálým opakováním se totiž zlepšíte v jakékoliv činnosti, v jakékoliv dovednosti. Tanec není výjimkou. Jde ale o to, co a jak opakovat.

Zkušení tanečníci tuto techniku používají třeba v případě, když se učí nějaký nový taneční krok nebo nějakou novou variantu už známého tanečního kroku. Pustí si písničku a tento krok tancují neustále dokola bez přestávky. Představte si taneční krok, který má třeba jen dvě doby a vy jej nepřestanete tancovat po celou pětiminutovou písničku.

Šílená představa? Vždyť takový krok během jedné písničky uděláte třeba 150x. Ano, je to náročné, ale buďte si jistí, že tělo si na konkrétní pohyb během těchto 5 minut zvykne a začne jej pokládat za přirozený. Je opravdu velká šance, že tělo tento pohyb už nezapomene a právě proto je to účinný způsob, jak se naučit tancovat nový taneční krok.

Proč je technika opakování časově výhodná?

Dovolte nám malé srovnání. Představte si situaci, že se potřebujete naučit tři nové kroky, které váš lektor použil v nové choreografii. Nejsou úplně snadné, takže se je během tanečního kurzu nestihnete naučit. Co teď? Můžete se k nim vrátit zase za týden na další společné taneční lekci. Je ale poměrně jisté, že během týdenní pauzy tělo na tento pohyb více či méně zapomene, proto se jej budete učit skoro od začátku. Takto vám bude trvat 3 – 4 týdny, než budete nové taneční kroky pokládat za přirozené.

Nebo můžete použít naši techniku opakování. 3 taneční kroky, to je 3x 5 minut. Pokud toto cvičení zopakujete dva dny po sobě, zabere vám výuka těchto třech nových kroků přesně 30 minut a na taneční lekci příští týden budete umět nové taneční kroky bez problémů zatancovat a tělo je bude pokládat za naprosto přirozené. Není to výhodná strategie, jak se naučit tancovat něco nového? Určitě je.

Technika opakování se hodí i na Tanec Online

Technika opakování se vám bude hodit i v případě, že se budete učit taneční kroky, které zveřejňujeme v rámci projektu Tanec Online. V současné době je k dispozici několik video tutoriálů věnující se krokům tanečních stylů Hip Hop a House Dance, další postupně přibývají. Podle videa i popisu v souvisejícím článku zjistíte, jak se konkrétní taneční krok tancuje pomalu, vyzkoušíte si jej i v tempu na hudbu. Naučíte se daný pohyb tedy teoreticky. Následující praktický trénink je ale na vás a právě k tomu se výborně hodí tato technika opakování.

Technika č. 2: Battle / jam / cypher

Na úvod tohoto bodu si pojďme vysvětlit pojmy.

Co je to taneční battle?

Battle je způsob porovnání typický pro hiphopovou kulturu. Taneční battle je způsob porovnání tanečníků, stejným způsobem se ale soutěží i v dalších elementech Hip Hopu: v emceeingu (rapu), deejayingu nebo graffiti. Battle v podstatě můžeme přeložit jako souboj, ve kterém proti sobě stojí dvě strany (může se jednat o battle jednotlivců, dvojic, skupin) a snaží se předvést něco lepšího než soupeř. Tanečník se snaží lépe zatancovat než soupeř, MC se snaží vymyslet lepší rým než soupeř, atd.

Co je to taneční jam?

Jam je nesoutěžní forma taneční prezentace. Tanečníci zde tancují spolu, ne proti sobě, jako je tomu v battlu. Navzájem si předvádí své taneční dovednosti, ale nehodnotí se, kdo je lepší nebo horší. Jde o nepostradatelnou část tanečního tréninku a jeden ze způsobů, jak se naučit tancovat.

Co je to cypher?

Cypher (někdy také Circle) je forma tanečního jamu, kdy tanečníci stojí v kruhu a jeden po druhém se střídají v tancování uprostřed kruhu. Jde tedy opět o nesoutěžní formu prezentace, tanečníci se navzájem neporovnávají. Cypher má hluboké a dlouholeté kulturní kořeny v hiphopové kultuře, africké tradici a dokonce i náboženské víře.

Společný rys = freestyle

Všechny tři uvedené formy taneční prezentace mají společnou svou freestylovou povahu. Jejich základním rysem je tedy improvizace, kdy tanečník reaguje na hudbu, kterou právě slyší, bez předchozí přípravy. A právě improvizace je důležitý bod ve vzdělávání tanečníka a nedílná součást procesu, jak se naučit tančit.

Už jsme to zmiňovali na začátku článku v kapitole o choreografiích. Taneční vazby a choreografie vás naučí taneční kroky a jejich varianty nebo kombinace, jejich samostatné využití nad rámec těchto choreografií ale musíte natrénovat zvlášť. A freestyle / improvizace je k tomu ne ideální, ale v podstatě jediný prostředek. Také proto možná od svých lektorů někdy uslyšíte, že bez freestylu se z vás opravdový tanečník nebo opravdová tanečnice nikdy nestane.

Taneční improvizace jako strašák

Zjištění, že freestyle je nedílnou součástí tanečního růstu, je pro začínající tanečníky často bolestivé. Improvizace se totiž bojí. Stydí se tanečně prezentovat sebe sama jiným způsobem, než vazbami a variacemi, které vymyslel lektor a tančí je všichni tanečníci stejně. Bojí se ukázat vlastní varianty a kombinace pohybu, protože si myslí, že budou v této disciplíně špatní. Nízké sebevědomí je typické pro většinu začínajících tanečníků a není na tom nic špatného. Vlastně je to docela přirozené. Dobrou zprávou je, že se tato překážka dá celkem snadno odbourat. Pomůže už zjištění, že improvizaci v podstatě nemůžete pokazit. Nikdo neví, co při freestylu chcete zatancovat, takže nikdo nezjistí, jestli jste to zatancovali dobře nebo ne.

Učení se improvizace, ať už formou jamu a cypheru (těmi určitě doporučujeme začít) nebo battlu, je tedy důležitý prostředek k tomu, jak se naučit tancovat. Interakce s ostatními tanečníky totiž zajistí, že se před nimi budete snažit, vydáte ze sebe v tu chvíli to nejlepší a posunete se dál ve svém tanečním vývoji. Tento fakt nenahradí žádná taneční videa, žádná výuka tance na dálku.

Nejlepší tanečníci to moc dobře ví, proto se scházejí s ostatními tanečníky, kdykoliv je to možné. Jamují a tancují v cypheru prakticky neustále. Účastní se velkého množství tanečních battlů. Vždy, když neuspějí, snaží se uvědomit si, co se jim nepovedlo a co by příště udělali lépe. Sledují ostatní tanečníky a nechávají se inspirovat.

Varianta nejen pro Contemporary Dance

Battle, jam i cypher jsou typické pro hiphopovou kulturu, tedy pro taneční styly jako Popping, Locking, Litefeet, atd. To ale neznamená, že by jiné tance freestyle nepoužívaly. Improvizace je typickým prvkem také pro moderní a současný tanec. Contemporary Dance nebo Modern Dance sice nezná battly ani cyphery, improvizace se tu ale trénuje jiným způsobem.

Lektor nebo lektorka dává často tanečníkům prostor na své vlastní pohybové vyjádření hudby, kterou zrovna slyší. Tanečníci tak mají možnost vyzkoušet si naučené taneční kroky i techniky jiným způsobem, než jen v předem připravených a naučených variacích.

Technika č. 3: Neznámá hudba

Poslední technika, kterou považujeme za velmi důležitou, úzce souvisí s tou předchozí. Je totiž důležité zkoušet tancovat na hudbu, kterou jste nikdy předtím neslyšeli.

Proč tancovat na neznámou hudbu?

Poslech stejných písniček neustále dokola jednoduše zastaví vaši kreativitu. Na stejnou hudbu vás budou neustále napadat stejné pohyby, což zabrání tomu, abyste se v tanci dále posouvali. Hudba je totiž jedna z odpovědí na otázku, jak se naučit tančit originálně, resp. jinak než doposud.

Jak se naučit tancovat na neznámou hudbu?

Pokud slyšíte nějakou písničku úplně poprvé a máte na ni hned tancovat, je potřeba se do hudby ponořit. Nejrychleji chytíte základní rytmus, na který začnete dělat jednoduché pohyby. Nad těmi nebudete muset dále přemýšlet a volnou kapacitu můžete věnovat poslechu dalších prvků písničky – vokálů, syntetizátorů, piana nebo kláves, atd. Na tyto další zvuky zařadíte další taneční pohyby, které budou doplňovat základní rytmus.

Je třeba se naučit vnímat náladu písničky a té přizpůsobit svůj tanec. V písničce mohou nastat různé změny, v pravidelných úsecích se přidávají nové zvuky, mohou následovat dropy (poklesy), vystupňování, změny rytmu, atd. Na všechny tyto změny by měl tanečník nějakým způsobem zareagovat.

Časem poznáte, že vzorce písniček jsou vždy stejné, že změna přichází vždy po stejné době. Zkušení tanečníci proto dovedou dopředu předvídat, co se v písničce stane, i když ji nikdy dřív neslyšeli. Tato vlastnost je vysoce ceněná, protože díky ní můžete své tancování obohatit o nečekané pohyby, které budou přesně sedět do hudby. To je u diváků velmi oblíbené.

Tancování doma vs. v tanečním studiu

Možná přemýšlíte nad otázkou, jestli je možné naučit se tancovat doma stejně dobře jako v tanečním studiu? Je pravda, že doba v tomto velmi pokročila a k dispozici je množství tanečních programů online. Většina jich je sice v angličtině, ale u tancování se zase tolik nemluví, takže to zřejmě většinou také nebude problém. Je v tom tedy vůbec nějaký háček?

Ano, je v tom háček, na který vás u většiny takových online kurzů neupozorní. Přes televizní obrazovku nebo monitor počítače se můžete naučit taneční kroky, taneční vazby, získat tipy, co dělat a nedělat. Nenaučíte se ale tancovat. Komplexní tanečník se z vás stane jen a pouze v komunitě dalších tanečníků. Potřebujete mentora, potřebujete lektora, který na vás bude dohlížet a radit vám. Potřebujete ostatní tanečníky jako kamarády a hnací motor pro svůj taneční vývoj (tzv. zdravou konkurenci).

Neznamená to ale, že bychom online výuku tancování úplně zatracovali. Měla by však sloužit spíš jako doplněk k běžný tanečním kurzům, k rozšíření obzorů. Přesně v tomto duchu také zveřejňujeme video tutoriály s kroky tanečního stylu Hip Hop a kroky tanečního stylu House Dance v rámci projektu Tanec Online.

Shrnutí: Jak se naučit tančit?

V dnešním článku jsme vám představili tři pro nás osvědčené techniky, jak se naučit tančit, resp. jak tancovat lépe než dříve. Pokud je zařadíte do svého tanečního programu a budete se jim pravidelně věnovat, vaše taneční schopnosti a dovednosti porostou. A je přitom úplně jedno, jakému tanečnímu stylu se věnujete.

V našich tanečních kurzech tyto praktiky používáme. Zároveň učíme tanečníky, že pokud se chtějí více a rychleji tanečně rozvíjet, je potřeba na nich pracovat i mimo pravidelné taneční lekce. Tancujte proto, co nejvíce je možné. Tancujte v tanečním studiu, doma, v parku s kamarády, tancujte pořád. Protože jednoduchá odpověď na otázku, jak se naučit tancovat, je: Je potřeba začít, pokračovat a nepřestávat. Je potřeba tancovat.

Recent Posts

World Of Dance: Největší světová taneční značka je už i v ČR

World Of Dance - přední světová značka tanečních soutěží a televizních reality show už oficiálně působí i v Česku. Pojďme…

20/12/2023

Netflix v roce 2023: Taneční filmy, seriály a dokumenty

Taneční filmy, seriály a dokumenty, které jsou dostupné na streamovací službě Netflix v roce 2023. Tady je aktuální seznam 45…

22/11/2023

50 let Hip Hopu: Cesta plná příběhů, které změnily taneční svět

Hip Hop slaví 50. výročí svého vzniku. Nejen pro tanečníky je to významný milník. Co nám uplynulých 50 let Hip…

12/08/2023

Děti a pohyb v roce 2023: Taneční kroužek je nejlepší volba

Jak jsou na tom v roce 2023 děti a pohyb? A proč je taneční kroužek velmi často ideální volba, jak…

01/08/2023

Summer hity 2023: Devadesátky jsou zpět a určitě vás roztancují

Letní hudební hity roku 2023 se vrací do 90. let a to nás moc baví. Pojďte si zatancovat na ty…

20/07/2023

Pohybem ke zdraví: Zdravotní benefity tance, které byste nečekali

Tanec je zábava a radost. Kromě toho ale tancování poskytuje zdravotní benefity, o kterých možná nemáte tušení. Proč se vyplatí…

10/07/2023

Přihláška do kroužku

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-kids/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

Přihláška do kurzu

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-styles/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

COVID-19

[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#uvodni-slovo"]Úvodní slovo[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#opatreni"]Aktuální opatření[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#aktualni-informace"]Aktuální informace[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#odkazy"]Odkazy[/fruitful_btn]