Tipy pro tanečníky

Jak začít tancovat Hip Hop? Praktické rady pro začátečníky

10+1 rad pro začátečníky, jak tancovat Hip Hop – nejoblíbenější a nejpopulárnější tanec současnosti. Na co dát pozor, čemu věnovat pozornost?

10+1 rad pro začátečníky, jak tancovat Hip Hop

Dnešní článek věnujeme všem, kteří tancovat nedávno začali nebo se k tomu teprve chystají. Je tedy určený především pro začátečníky tanečního stylu Hip Hop. Právě pro ně máme 10+1 praktických rad, jak se v tanečním světe neztratit a naopak, jak co nejrychleji projít fází „Jsem začátečník“ do fáze „Jsem pokročilý“.

Hip Hop je jednoznačně nejpopulárnější a nejoblíbenější taneční styl, který řadíme pod zastřešující pojem Street Dance. Věnuje se mu mnoho především mladých lidí, kteří se jednoduše chtějí dobře cítit ve svém vlastním těle. A právě proto tancují.

Dnešní rady se ale stejně tak budou hodit i v případě, že se věnujete nebo chystáte věnovat dalším pouličním tanečním stylům jako House Dance, Dancehall, Popping nebo Locking. Principy, jak tyto tance fungují, jsou totiž prakticky stejné.

1) Hip Hop může tancovat každý

Naše úplně první rada pro všechny začátečníky, kteří chtějí tancovat Hip Hop, je: nemějte strach. Možná zaslechnete názor, že existují lepší taneční styly nebo dokonce lepší aktivity než tanec, ty jsou ale hodně zavádějící. Pravdou je, že Hip Hop bude někomu vyhovovat více, někomu méně a dá přednost třeba Contemporary Dance. Ano, to je v pořádku, každý člověk je jiný a každý by měl dělat to, co jej baví.

Sami musíte vycítit, co by vás naplňovalo a bavilo. Jestli vás baví hiphopová hudba a líbí se vám, jak se tanečníci pohybují ve videoklipech vašich oblíbených interpretů, není co řešit. Buďte odvážní, řiďte se svým výběrem a začněte dělat to, co vám bude dělat radost.

2) Hip Hop je kultura

Hip Hop není jen tanec. Hip Hop není jen hudba. Je to kultura. Je to komunita lidí, ve které je místo pro každého, kdo je ochotný řídit se heslem „Peace Love Unity and Having Fun“ (tedy mír, láska, jednota a zábava). Toto heslo stanovil Afrika Bambaataa – DJ, rapper, zakladatel Zulu Nation a jedna z nejdůležitějších postav v historii Hip Hopu.

Když se jako začátečník rozhodnete tancovat Hip Hop, vstoupíte do velké rodiny lidí (nejen tanečníků), ve které se můžete bavit a šířit to, co máte rádi. Tanec je jeden z elementů hiphopové kultury, která má dlouhou a poměrně zajímavou historii. Nikdo netvrdí, že historii Hip Hopu musíte znát nazpaměť. Pokud se o ní ale budete třeba jen okrajově zajímat, dozvíte se zajímavé souvislosti třeba mezi tancem a hudbou.

3) Tancovat Hip Hop není těžké ani lehké

Jak náročné je naučit se tancovat Hip Hop? To je častá otázka začátečníků. Chtěli by slyšet, že je to lehké a že to bez problémů zvládnou? Nebo že je to těžké, aby měli pocit, že dělají něco, co nezvládne každý? Obě odpovědi jsou správné. Tanec (Hip Hop nevyjímaje) může být ve skutečnosti naprosto jednoduchý, ale zároveň hodně složitý? Jak to? Záleží na tom, jak k němu přistupujete a od koho se jej učíte.

V rámci pouličního tance (Street Dance) se jako první tanec pro začátečníky doporučuje Hip Hop právě z toho důvodu, že pochopit jeho základy není složité. To ale neznamená, že se časem nemůžete učit složitější hiphopové techniky, taneční kroky a vychytávky, na které budou diváci koukat s otevřenou pusou.

4) Nebuďte v tom sami

Možností, jak tancovat Hip Hop, je nepřeberné množství. Pokud máte možnost navštěvovat taneční kurzy, udělejte to. Osobní kontakt s lektorem nebo lektorkou nejde nahradit, navíc se takto stanete součástí komunity, která vás bude podporovat. Motivace v kolektivu ostatních tanečníků funguje opravdu mnohem více, kromě toho je velká šance, že si v rámci taneční školy najdete nové přátele.

Pokud ve svém okolí žádné taneční kurzy Hip Hopu nemáte a jste odkázáni na taneční lekce online, domluvte se se svou kamarádkou nebo kamarádem a učte se tancovat společně. Jednotlivé lekce můžete absolvovat doma každý sám, ale třeba jednou týdně se potkejte a zatancujte si spolu. Porovnejte, co jste se naučili, domluvte se, jakou další lekci absolvujete a navzájem se motivujte.

5) Nikdy nezapomínejte na základy

Každý se chce naučit různé vychytávky a triky v tanci. Nějaké šílené kombo na zemi, proplétání rukou nebo si přeskakovat nohu tam a zpátky. Chcete slyšet pravdu? Možná tím zaujmete svou tajnou lásku, ale dobrého tanečníka to z vás neudělá. Je to jako třešnička na dortu. A vy tu třešničku potřebujete někam dát, takže nejdříve musíte upéct ten dort. Jinými slovy nejdříve se musíte naučit základní taneční techniky a kroky.

Pro začátečníky je velmi důležité učit se tancovat Hip Hop od základů, na kterých se dá následně stavět. Pokud máte špatného lektora nebo jste taneční samouk a tyto základy přeskočíte, ve skutečnosti nikdy správně tanec nepochopíte. Víme, nezdá se to tak atraktivní jako taneční vychytávky a triky, ale věřte tomu, že čas věnovaný základům se vám stokrát vrátí.

6) Nebojte se freestylu

Improvizace neboli freestyle. Strašák všech začínajících tanečníků. Pokud se freestylu nebojíte, gratulujeme, jste možná jeden nebo jedna z deseti. A pokud se improvizace bojíte, věřte tomu, že je to úplně normální. Pro všechny začátečníky, kteří se bojí účastnit jamů, máme jeden vzkaz: Jen to jen v hlavě. Musíte prostě překonat strach a udělat ze sebe silnějšího člověka.

Ne, opravdu se vám nikdo nebude smát. Každý má spoustu starostí sám se sebou, protože se taky bojí. Je to prostě daň za to, že jako tanečník nebo tanečnice porostete. Vystoupit ze své bezpečné zóny chce odvahu, ale stojí to za to. Na svůj první taneční jam a svůj první battle pravděpodobně nikdy nezapomenete. To proto, že jste díky nim porazili své obavy.

Freestyle a Hip Hop patří k sobě. To je prostě fakt, který nijak neobejdete. Pokud chcete tancovat Hip Hop, musíte improvizovat. Ne náhodou se tento taneční styl originálně nazývá Hip Hop Freestyle.

7) Tancujte vždy a všude

Neomezujte své tancování pouze na časy, kdy máte trénink. Tancujte Hip Hop kdykoliv a kdekoliv. Pro začátečníky se to může zdát jako šílený nápad, ale není. Ve skutečnosti je to právě přístup k tanci, co dělá rozdíl mezi průměrným a dobrým tanečníkem. Pokud se chcete zařadit do první skupiny, prostě si nasaďte sluchátka nebo pusťte hudbu nahlas (co vám situace zrovna dovolí) a tancujte. Tancujte při uklízení, při čekání na autobus, při čištění zubů, při jízdě metrem.

Bude si o vás někdo myslet, že jste blázen? Dobře, ať si to myslí. Být blázen do tance, na tom není nic špatného. Dobrý tanečník se nestydí, když jeho tanec upoutá hodně pozornosti ostatních. Navíc ho to velmi posouvá. Neustálým tancováním se naučíte uvolnit se, nestresovat se z tance, neřešit, jestli se někdo dívá nebo ne. Naučíte se tancem bavit za jakýchkoliv okolností. A to se bude hodit, až opravdu o něco půjde, třeba na taneční soutěži. Ostatní budou stresovat a vy? Půjdete si to užít!

A pokud přemýšlíte nad tím, co jakou hudbu si k tancování pustit, omrkněte náš playlist Street Dance Music. Každý měsíc díky němu objevíte 30 nových písniček nejen na Hip Hop, ale i na House Dance, Dancehall, Popping, Locking a další taneční styly.

8) Poznejte své předchůdce

Víte, kdo jsou vaši rodiče? Poznali jste své prarodiče? Většina lidí na světě může na tyto otázky odpovědět kladně. Ví, jaká vlastnost je spojuje se svými předchůdci. V tanci je to podobné. Taneční styl Hip Hop a hiphopová kultura všeobecně má svá pravidla a zvyky, které ne vždy lze vyjádřit slovy. Jejich pochopení je ale důležité k tomu, abyste mohli dělat věci správně a šířit Hip Hop dál.

Zajímejte se proto o historii hiphopového tance. Poznejte, kdo jsou lidé jako Buddha Stretch, Henry Link, Loose Joint, Bobby Mileage a další. Jsou to legendy Hip Hopu, kterým vděčíme za to, že můžeme tancovat Hip Hop v současné podobě. Pokud budete mít možnost setkat se s nimi naživo, vždy toho využijte. A pokud tu možnost mít nebudete, podívejte se alespoň na jejich videa, něco si o nich přečtěte.

Pomůže vám k tomu i náš taneční blog, na kterém pravidelně zveřejňujeme články, které rozšiřují vaše taneční znalosti (knowledge). Když budete chtít, klidně vám pošleme každý týden e-mail s novým článkem, který vás bude zajímat. Stačí se přihlásit k odběru našich tanečních aktualit.

9) Buďte svobodní

Tanec je svoboda. Zní to trochu jako klišé, ovšem jen do té doby, než doopravdy pochopíte, co je tím myšleno. Pokud jde o Hip Hop, platí to dvojnásob a pro začátečníky to může znamenat doslova rozšíření obzorů. Stačí si uvědomit, že jen v Hip Hopu existuje mnoho tanečních směrů („bounce style“, „point style“, „lazy style“, atd.) a navíc si nějaký svůj vlastní klidně můžete vymyslet.

Ve Street Dance neexistuje nic jako předepsané prvky. Ano, existují taneční kroky, které byste se jako začátečníci měli naučit tancovat. Pokud se je ale zároveň naučíte upravovat, přizpůsobovat a různě je navzájem zkombinovat, bude to vaše velké plus. Budete vytvářet svůj vlastní taneční rukopis. Díky tomu vás bude tanec více bavit a budete tancovat tak, jako nikdy jiný. Budete originální.

10) Buďte připraveni na krizi

Je typická pro každou i jen částečně uměleckou činnost. Tvůrčí krize. Dřív nebo později zaklepe na dveře každého tanečníka, i na ty vaše. Najednou vás přepadne pocit, že vám tanec nejde tolik jako dřív, že vám dlouho trvá, než se něco nového naučíte. Z ničeho nic vás přestanou napadat nové a originální pohyby, budete ztrácet motivaci. Nikdo se tomu nevyhne, proto je dobré připravit se předem.

Pište si své taneční nápady, které třeba hned nemůžete zrealizovat. Ukládejte si oblíbená taneční videa. Nahrávejte si taneční rutiny, které vás baví. Až přijde tvůrčí krize, můžete se ke všem těmto věcem vrátit. Pohled zpátky je ve dnech, kdy chybí motivace, důležitý pro všechny tanečníky.

Ve skutečnosti nelze jít pořád dopředu. Nikdo se v tanci nezlepšuje neustále, každý se občas ve svém tanečním vývoji zastaví. To ale neznamená, že byste to měli hned vzdát. Tělo si jen říká o odpočinek. Právě v tento čas byste měli udělat dvě věci. Vzpomenout si, proč jste s tancováním začali. A vyzkoušet něco nového – nový taneční styl, novou taneční techniku. Možná vás chytne a udělá to z vás ještě lepšího tanečníka. Možná vás nechytne a vrátíte se k tomu, co jste dělali předtím. Ale už bez tvůrčí krize.

Bonus tip) Podporujte ostatní tanečníky

Asi by bylo divné, kdybyste nechtěli být v tancování lepší než někdo jiný. Konkurence je zdravá a pomáhá nám posouvat se dál. Jenže nic se nemá přehánět. Tanečníci tvoří jednu velkou komunitu a v té se podporují. Myslete na to, že nikdy nelze objektivně určit, kdo je lepší tanečník nebo tanečnice. Všechny taneční soutěže jsou založeny na subjektivním hodnocení porotců. Kdyby na jejich místě seděl někdo jiný, pravděpodobně by se změnily i výsledky.

Netancujte proto jenom pro výsledky, vymstí se vám to. Buďte pokorní, když se vám bude dařit, a nepropadejte smutku, když se vám zrovna dařit nebude. Udržujte přátelství s ostatními tanečníky a podporujte je. Oni na oplátku podpoří vás.

Hip Hop inspirace pro začátečníky

Inspirace není nikdy dost, proto vám s radostí nabídneme i kousek té naší. Jako 331 Dance Studio Olomouc totiž pravidelně pro tanečníky připravujeme mnoho materiálu, který jim pomáhá v jejich tanečním rozvoji. Píšeme články o tanci na našem blogu, zveřejňujeme tipy na novou tréninkovou hudbu a zábavnou formou vzděláváme naše sledující na Instagramu.

Chcete se připojit? Je to jednoduché:

Samozřejmě si s námi můžete přímo i zatancovat. A to buď na našich tanečních kurzech v Olomouci nebo na tanečních kurzech v Praze.

Recent Posts

World Of Dance: Největší světová taneční značka je už i v ČR

World Of Dance - přední světová značka tanečních soutěží a televizních reality show už oficiálně působí i v Česku. Pojďme…

20/12/2023

Netflix v roce 2023: Taneční filmy, seriály a dokumenty

Taneční filmy, seriály a dokumenty, které jsou dostupné na streamovací službě Netflix v roce 2023. Tady je aktuální seznam 45…

22/11/2023

50 let Hip Hopu: Cesta plná příběhů, které změnily taneční svět

Hip Hop slaví 50. výročí svého vzniku. Nejen pro tanečníky je to významný milník. Co nám uplynulých 50 let Hip…

12/08/2023

Děti a pohyb v roce 2023: Taneční kroužek je nejlepší volba

Jak jsou na tom v roce 2023 děti a pohyb? A proč je taneční kroužek velmi často ideální volba, jak…

01/08/2023

Summer hity 2023: Devadesátky jsou zpět a určitě vás roztancují

Letní hudební hity roku 2023 se vrací do 90. let a to nás moc baví. Pojďte si zatancovat na ty…

20/07/2023

Pohybem ke zdraví: Zdravotní benefity tance, které byste nečekali

Tanec je zábava a radost. Kromě toho ale tancování poskytuje zdravotní benefity, o kterých možná nemáte tušení. Proč se vyplatí…

10/07/2023

Přihláška do kroužku

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-kids/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

Přihláška do kurzu

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-styles/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

COVID-19

[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#uvodni-slovo"]Úvodní slovo[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#opatreni"]Aktuální opatření[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#aktualni-informace"]Aktuální informace[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#odkazy"]Odkazy[/fruitful_btn]