Styly tance

Moonwalk: Kdo jej vymyslel a jak se jej Michael Jackson naučil tancovat?

Moonwalk je nejtypičtější taneční krok krále popu Michaela Jacksona. O tom, kdo jej vymyslel, se dodnes vedou spory. Jak to bylo doopravdy?

Moonwalk. Kdo by tento legendární taneční krok neznal. Tzv. měsíční chůzi máme jednoznačně spojenou s králem popu, nicméně je jisté že Michael Jackson tento taneční krok nevymyslel. Mezi tanečníky Street Dance byl totiž známý už dříve, i když pod jiným názvem. I James Brown velmi podobný krok používal. O tom, jakým způsobem se ale Michael Jackson k Moonwalku vlastně dostal, se dodnes vedou spory. Pojďme si shrnout, co všechno o tomto tanečním kroku víme.

Michael Jackson zatancoval Moonwalk na song Billie Jean

Začněme s fakty. Moonwalk jsme poprvé mohli zahlédnout na živém sólovém vystoupení v rámci oslavy 25 let od založení vydavatelství Motown od NBC. Michael jej zatancoval na song Billie Jean. Stalo se tak v Pasadena Civic Auditorium 25. března 1983.

Jackson vyrazil na pódium se svou černou flitrovou bundou a typickou bílou rukavicí. Během nezpívané části songu Billie Jean poprvé předvedl krok, který dnes známe jako Moonwalk. Diváci šíleli a vystoupení bylo následně označeno jako přelomové v kariéře Michaela Jacksona.

Jak se ale tento tanec naučil? Jackson ve své monografii uvedl, že se pohyb naučil od některých svých přátel a trénoval jej ve studiu. V rozhovoru s Oprah Winfrey z roku 1993 Michael Jackson řekl, že se Moonwalk naučil od dětí, které tančily v jejich sousedství. Nikdy ale nespecifikoval, o které přátele nebo o které děti šlo.

Jisté je pouze to, že Michael Jackson byl velmi pečlivý tanečník, který si dal na tréninku velmi záležet. Měsíční chůzi trénoval tak dlouho, dokud nedocílil velmi hladkého a pro něj dokonalého pohybu.

Moonwalk tancovali The Electric Boogaloos

Pohyb, který Michael Jackson nazval Moonwalk, ale tanečníci znali už před rokem 1983. Jednou z nejznámějších tanečních skupin využívajících tento tanec byli The Electric Booglaoos. Jde o legendární taneční skupinu, jejíž členové stojí za základy tanečního stylu Popping. A během vystoupení předváděli pohyb nazvaný Backslide, který velmi nápadně připomíná Jakcsonův Moonwalk.

To potvrdila i Toni Basil, zpěvačka, tanečnice a především členka další legendární taneční skupiny The Lockers. The Lockers byla taneční skupina kolem Dona Campbella a jak už asi tušíte, ti zase položili základy tanečního stylu Locking.

Jakkoliv byli The Electric Boogaloos originální, talentovaní a vynalézaví, tak tento pohyb nemohli zpropagovat zdaleka tolik jako Michael Jackson.

Jackson trénoval s tanečníky ze Soul Train

Další jméno, které je v souvislosti s Moonwalkem potřeba zmínit, je Derek Jackson. Ten je známý spíše jako Cooley nebo v posledních letech jako Cooley Jaxson. Jde o jednoho z prvních Street Dance tanečníků, kteří v 80. letech představili Breaking masovému publiku. Můžete jej vidět tancovat ve filmech Breakin‘ a Breakin‘ 2: Electric Boogaloo.

V rozhovoru pro ABC News z roku 2018 říká, že se setkal s Michaelem, když pracoval jako tanečník ve známém televizním pořadu Soul Train. Michael Jackson měl prý zájem naučit se od něj některé nové taneční pohyby, které právě v Soul Train viděl. Jeden z nichž byl známý jako Backslide.

Cooley a několik dalších tanečníků Soul Train si tedy udělali čas na spolupráci s Michaelem, aby jej několik tanečních kroků naučili. Jackson se podle něj o tanec velmi zajímal, chtěl pochopit celý koncept tohoto tanečního stylu.

Sourozenci Michaela tvrdí něco jiného

Část o tom, že Michael Jackson uviděl a následně se naučil Moonwalk díky hudebně-tanečnímu pořadu Soul Train, může být pravdivá. Jenže jeho sourozenci vyvrací, že by na tom měl zásluhu právě Cooley. Tvrdí, že to byl zakládající člen funkové skupiny Shalamar, tanečník, choreograf a zpěvák Jeffrey Daniel, kdo tento tanec Michaela učil.

Daniel s Jacksonem spolupracoval při tvorbě videoklipů Bad a Smooth Criminal. Oba dva klipy jsme zařadili do našeho seznamu 7 videoklipů Michaela Jacksona, které musí znát každý tanečník. Následně pracoval také v nahrávací společnosti MJJ Productions.

Zajímavé je, že sám Daniel si zásluhy na Moonwalku nikdy nepřipsal. Potvrdil pouze fakt, že byl dříve tento taneční krok známý jako Backslide. To ostatně již dříve potvrdil také Derek (Cooley) Jackson.

O zásluhy na Moonwalku se hlásí i Bobby Brown

Do boje o zásluhy o Moonwalk ale následně vstoupil i zpěvák, tanečník a bývalý manžel již zemřelé Whitney Houston. Robert Barisford Brown známý jako Bobby Brown v živém vysílání na Instagramu s rapperem Fat Joe řekl, že Moonwalk Michaela Jacksona učil poté, co se jej sám naučil na turné s americkou RnB skupinou New Editon.

Konkrétně řekl: „Možná to [Michael] později zdokonalil, ale naučil jsem ho, jak na to.“

Kdo tedy krále popu Moonwalk naučil?

Kdo má tedy pravdu a kdo lže? Je možné, že si na tomto tanečnímu kroku, který se stal díky Michaelu Jacksonovi velmi populární, chce připsat zásluhy více lidí. Na druhou stranu je ale úplně stejně možné, že pravdu mají vlastně všichni.

Jak už jsme zmínili v předchozích řádcích, Jackson byl velmi pečlivý tanečník, který trénoval velmi poctivě. Není vůbec vyloučeno, že se Moonwalk učil od více lidí, resp. že své taneční dovednosti a pokroky konzultoval s více lidmi.

Jak potvrdilo několik lidí, tzv. Backslide byl mezi tanečníky poměrně populární, takže se Jackson nemusel spoléhat pouze na jednoho učitele. Cooley i Daniel byli tanečníky televizního pořadu Soul Train, kde Michael tento tanec pravděpodobně poprvé viděl. A Bobby Brown byl tehdy velmi populární právě pro své taneční dovednosti. Proto je docela dobře možné, že s Moonwalkem pomáhali všichni tři.

Michael Jackson tanec zpopularizoval jako nikdo před ním

Ať je pravdivá kterákoliv z nastíněných variant, faktem zůstává, že Michael Jackson Moonwalk zpopularizoval jako nikdo před ním. Tímto tancem rozpoutal doslova šílenství a učinil tento krok národním fenoménem. Děti jej všude napodobovaly, nejdříve v USA, později na celém světě.

Tento moment zůstává jedinečnou součástí historie tance. Michael Jackson dokázal překonat rivalitu mezi tanečníky na západním a východním pobřeží USA. Pro poměrně značnou část hiphopové historie je totiž typická propast mezi oběma pobřežími, a to nejen z tanečního, ale především z hudebního hlediska. Pokud vás téma pobřežní rapové války (East Coast vs West Coast) zajímá, doporučujeme článek v magazínu HipHopDance.cz.

Michael Jackson je dodnes vzorem pro většinu tanečníků na celém světě. I několik let po své smrti.

Naučte se tancovat jako Jackson

Které taneční styly musíte ovládat, když chcete tancovat jako Michael Jackson? Backslide, resp. Moonwalk dnes zařazujeme do tzv. Slidingu, rep. Glidingu. To je taneční technika, která je součástí tanečního stylu Popping. Jackson ale při svých vystoupeních používal i pohyby dalších tanců jako Locking a částečně i Hip Hop.

Všechny tyto taneční styly se mimo jiné můžete naučit v tanečních kroužcích pro děti a tanečních kurzech pro dospělé v 331 Dance Studiu Olomouc. Na písníčky Michaela Jacksona tancujeme rádi, stejně tak během výuky nevynecháváme taneční kroky, které proslavil. Ani Moonwalk.

Recent Posts

World Of Dance: Největší světová taneční značka je už i v ČR

World Of Dance - přední světová značka tanečních soutěží a televizních reality show už oficiálně působí i v Česku. Pojďme…

20/12/2023

Netflix v roce 2023: Taneční filmy, seriály a dokumenty

Taneční filmy, seriály a dokumenty, které jsou dostupné na streamovací službě Netflix v roce 2023. Tady je aktuální seznam 45…

22/11/2023

50 let Hip Hopu: Cesta plná příběhů, které změnily taneční svět

Hip Hop slaví 50. výročí svého vzniku. Nejen pro tanečníky je to významný milník. Co nám uplynulých 50 let Hip…

12/08/2023

Děti a pohyb v roce 2023: Taneční kroužek je nejlepší volba

Jak jsou na tom v roce 2023 děti a pohyb? A proč je taneční kroužek velmi často ideální volba, jak…

01/08/2023

Summer hity 2023: Devadesátky jsou zpět a určitě vás roztancují

Letní hudební hity roku 2023 se vrací do 90. let a to nás moc baví. Pojďte si zatancovat na ty…

20/07/2023

Pohybem ke zdraví: Zdravotní benefity tance, které byste nečekali

Tanec je zábava a radost. Kromě toho ale tancování poskytuje zdravotní benefity, o kterých možná nemáte tušení. Proč se vyplatí…

10/07/2023

Přihláška do kroužku

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-kids/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

Přihláška do kurzu

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-styles/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

COVID-19

[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#uvodni-slovo"]Úvodní slovo[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#opatreni"]Aktuální opatření[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#aktualni-informace"]Aktuální informace[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#odkazy"]Odkazy[/fruitful_btn]