Styly tance

Hip Hop vs House Dance: Dva nejpopulárnější pouliční tance v ČR

Porovnání dvou velmi oblíbených tanečních stylů Hip Hop a House Dance. V čem jsou rozdílné a v čem se naopak tyto tance navzájem podobají?

Hip Hop vs House Dance: Který tanec je oblíbenější?

Hip Hop a House Dance. Dva základní a zároveň i v České republice nejpopulárnější taneční styly, které v dnešní době řadíme pod zastřešující pojem Street Dance (pouliční tanec). Jsou velmi rozdílné, ale zároveň v mnoha věcech také navzájem podobné. Pokročilejší tanečník nemá problémy tyto dva tance od sebe rozeznat, začátečník může někdy tápat. Pojďme si je tedy oba porovnat.

Před několika měsíci jsme zveřejnili statistiku, jak oblíbené jsou pouliční taneční styly v ČR. Jednoznačné vítězství v této anketě získal Hip Hop, ovšem stejně tak suverénně obsadil druhé místo House Dance. Oběma těmto tancům se v naší republice věnuje opravdu nejvíce tanečníků a tanečnic.

A stejná situace je i v ostatních částech světa (především v Evropě a USA). Hip Hop je opravdu základním kamenem celé streetdancové kultury, House je mezi tanečníky populární zejména z toho důvodu, že se mu většinou věnují ti stejní tanečníci jako v případě hiphopového tance.

Pod Street Dance neřadíme jen Hip Hop a House Dance

Mezi základní taneční styly, které spadají pod pouliční tanec, patří kromě Hip Hopu a House Dance také Popping a Locking. Kromě nich ale můžeme do kolonky Street Dance zařadit množství dalších tanečních stylů jako např. Dancehall, Waacking, Vogue nebo samozřejmě B-boying.

Pokud byste se ale zajímali o to, jaká hudba je celosvětově populárnější, pravděpodobně byste došli k závěru, že house music. V USA sice pomyslný souboj těchto dvou hudebních žánrů drtivě vyhrává hip hop, ve zbytku světa tomu ale tak není.

Hip Hop vs House Dance: Který tanec je starší?

Nutno říct, že ani jeden z těchto tanečních stylů nepatří mezi originální (původní) hiphopové tance. V době, kdy hiphopová kultura vznikala, se totiž tancoval pouze Break Dance (správně Breaking, B-Boying), Popping a Locking. Proto když slyšíme o čtyřech základních elementech hiphopové kultury (deejaying, rap, graffiti, tanec), tak původně se pod pojmem tanec skrýval především Breaking. O hiphopové kultuře jsme se rozepisovali v tomto článku.

Přesto to netrvalo dlouho a začal se rozvíjet i jeden za tanců, o kterých je dnes řeč. Byl to Hip Hop a stalo se tak v New Yorku (USA). Jeho historie se začala psát v době, kdy se začala objevovat první komerčně úspěšná hiphopová hudba, tedy především v první polovině osmdesátých let minulého století, i když za oficiální datum vzniku Hip Hopu se považuje už 11. srpen 1973.

Jako úplně první hiphopovou nahrávku označujeme song Rappers Delight od Sugarhill Gang (1979), i když je zde stále cítit citelný přesah funkové hudby, která byla v těchto letech na vrcholu. Dnes toto období označujeme jako Old School a pochází z něj vůbec první hiphopové taneční kroky: Prep, Smurf, Wop, atd.

Nelze ale říct, že House by byl o tolik mladší. Už v roce 1977 byl totiž v Chicagu (USA) otevřený nový hudební klub s názvem Warehouse, který se později stal místem, kde vznikl hudební žánr označovaný po názvu klubu, tedy House. Stejně jako u Hip Hopu se i v tomto případě v podstatě okamžitě s rozvojem hudby začal vyvíjet i tanec označovaný jako House Dance.

V devadesátých letech už tedy existovaly oba dva taneční styly. Bylo to velmi výjimečné období, hudebně i tanečně velmi produktivní. Právě z této doby totiž pochází většina tanečních kroků, které v dnešní době oba tance používají.

Jaký je rozdíl mezi hiphopovým a houseovým tancem?

Hip Hop i House Dance jsou svým způsobem velmi rozdílné taneční styly. Důvod je jednoduchý, velmi rozdílná je totiž hudba. Zatímco hiphopová hudba má většinou rychlost cca 85-95 BPM a klade důraz na beat, pro houseovou hudbu je typická rychlost cca 115-135 BPM a monotónní rytmus.

Pozn.: BPM = beats per minute (počet beatů/úderů za minutu) – jednotka určující rychlost písničky

Z toho vyplývají dva zásadní faktory pro tanec. Hip Hop klade důraz na beat (v tancování tzv. celou dobu), a to směrem dolů. Naopak House Dance vychází z pohybu nahoru, a to na hajtku (hi-hat), v tancování tzv. mezidobu. Proto hiphopový tanec vypadá více drsně, někdy až agresivně, zatímco cílem houseového tance je vypadat ladně a klidně. Tanečníkům k tomuto pomáhají dva základní pohyby: Bounce v Hip Hopu a Jack v House Dance. Jsou to pohyby, které jsou součástí složitějších tanečních kroků a určují techniku daného tanečního stylu.

Co má Hip Hop a House Dance společného?

Navzdory všemu, co jste si přečetli na předchozích řádcích, mají oba dva tance také mnoho společného. Především to, že je do podvědomí tisíců tanečníků po celém světě dostali často ti stejní lidé. Je to tak, bez ohledu na oficiálně považované místo vzniku, Hip Hop i House Dance celosvětově zpopularizovali tanečníci z New Yorku (USA). Právě zde vznikla „tradice“, že oběma tanečním stylům se často věnují ti stejní lidé.

Je to i důvod, proč jsou některé taneční kroky stejné pro oba tance. Nenechte se ale zmást, třeba krok Pas De Bourrée využívá Balet, Break Dance i House Dance, v každém z nich ale vypadá trochu jinak. Pro Hip Hop a House může být typický příklad třeba krok s názvem Criss Cross. Tancuje se v obou tanečních stylech, vždy ale musíte použít jinou taneční techniku. A takových kroků byste našli více.

Fakt, že se mnoho tanečníků věnuje oběma tancům najednou, má za důsledek třeba to, že občas můžete narazit na taneční soutěže, kde tanečník musí umět zatancovat oba taneční styly (typicky například battly, ve kterých má tanečník dva vstupy, každý zaměřený na jiný tanec).

Hip Hop a House ale nespojují pouze tanečníci …

Hip-House: Hudební spojení dvou různých žánrů

Existuje i hudební styl, který se nazývá Hip-House a je oficiálně uznávaný jako spojení žánrů Hip Hop a House. Můžete jej znát i pod označením House Rap. O titul první hip-houseové nahrávky se přeli Beatmasters a Cookie Crew se svým hitem Rock Da House a Tyree Cooper se songem Turn Up The Bass. Obě dvě písničky vyšly na konci osmdesátých let minulého století.

Pro Hip-House je typický houseový rytmus a rap, proto tedy i označení House Rap. Zajímavé je, že tento hudební styl se rozvíjel kromě Chicaga (USA) také v Londýně (UK). Právě ve Velké Británii pak výrazně ovlivnil místní hudební styl UK garage, z čehož následně vznikl nový hudební žánr nazvaný grime (typičtí představitelé jsou např. Dizzee Rascal nebo Stormzy).

Jako nejslavnější hip-houseové písničky můžeme považovat I´ll House You od Jungle Brothers nebo It Takes Two od dvojice Rob Base a DJ EZ Rock.

V dnešní době se pojem Hip-House už příliš nepoužívá, nahradila jej modernější fúze elektronické hudby a Hip Hopu (někdy známá jako Electro Hop). Největší popularitu toto spojení zažilo mezi roky 2000 a 2010 díky interpretům jako LMFAO, Black Eyed Peas, Pitbull, Flo Rida, atd.

Taneční kroky obou tanečních stylů

Jak už jsme zmínili, některé taneční kroky pro jsou oba dva taneční styly společné, liší se pouze technikou provedení. To ale neznamená, že by Hip Hop a House Dance neměly své vlastní kroky, právě naopak. Existuje poměrně velké množství pohybů typických pro dané tance.

Některé taneční kroky vznikly během raného rozvoje svých hudebních žánrů, označují se jako oldschoolové a ve většině případě jsou jednodušší. Naopak taneční kroky, které se vyvíjely v posledních letech jsou zpravidla technicky náročnější. Všechny se můžete naučit v tanečních kurzech, které v Olomouci již desátým rokem organizujeme. Děti, které navštěvují naše taneční kroužky, učíme spíše jednodušší taneční kroky, naopak teenagery a dospělé se snažíme naučit i pokročilejší taneční techniky.

Výuková videa všech tanečních kroků, které se používají v Hip Hopu a House Dance, navíc zveřejňujeme v rámci projektu Tanec Online. Jde o tzv. tutorialy a textové popisy (zajímavosti z historie, atd.) k jednotlivých krokům. Tanečníci je tak mohou využit pro domácí trénink nebo doplnění informací, které dostanou na tanečních lekcích. Jednotlivá videa přibývají postupně, momentálně jsou k dispozici tyto hiphopové taneční kroky a tyto houseové taneční kroky.

Recent Posts

World Of Dance: Největší světová taneční značka je už i v ČR

World Of Dance - přední světová značka tanečních soutěží a televizních reality show už oficiálně působí i v Česku. Pojďme…

20/12/2023

Netflix v roce 2023: Taneční filmy, seriály a dokumenty

Taneční filmy, seriály a dokumenty, které jsou dostupné na streamovací službě Netflix v roce 2023. Tady je aktuální seznam 45…

22/11/2023

50 let Hip Hopu: Cesta plná příběhů, které změnily taneční svět

Hip Hop slaví 50. výročí svého vzniku. Nejen pro tanečníky je to významný milník. Co nám uplynulých 50 let Hip…

12/08/2023

Děti a pohyb v roce 2023: Taneční kroužek je nejlepší volba

Jak jsou na tom v roce 2023 děti a pohyb? A proč je taneční kroužek velmi často ideální volba, jak…

01/08/2023

Summer hity 2023: Devadesátky jsou zpět a určitě vás roztancují

Letní hudební hity roku 2023 se vrací do 90. let a to nás moc baví. Pojďte si zatancovat na ty…

20/07/2023

Pohybem ke zdraví: Zdravotní benefity tance, které byste nečekali

Tanec je zábava a radost. Kromě toho ale tancování poskytuje zdravotní benefity, o kterých možná nemáte tušení. Proč se vyplatí…

10/07/2023

Přihláška do kroužku

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-kids/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

Přihláška do kurzu

[fruitful_btn color="primary" width="100%" size="extra-large" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/prihlaska/streetdance-styles/"]VYPLNIT PŘIHLÁŠKU[/fruitful_btn]

Další taneční kurzy

Hledáte něco jiného? V 331 Dance Studiu Olomouc najdete taneční kroužky a taneční kurzy pro všechny věkové kategorie.

[fruitful_btn color="secondary" width="100%" size="small" icon="fas fa-chevron-circle-right" icon_position="left" link="https://www.331.cz/tanecni-kurzy"]VYBRAT JINÝ KURZ[/fruitful_btn]

COVID-19

[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#uvodni-slovo"]Úvodní slovo[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#opatreni"]Aktuální opatření[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="danger" size="large" link="#aktualni-informace"]Aktuální informace[/fruitful_btn]
[fruitful_btn color="primary" size="large" link="#odkazy"]Odkazy[/fruitful_btn]